• ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΑΣ
 • Για Νέους
 • Για σας παιδιά
 • Οι πολιτιστικές μας ρίζες
 • Λόγος Πατερικός
 • Ρήσεις Πατέρων
 • Πνευματικά θέματα
 • Απολογητικά
 • Για να κατανοήσουμε την παγκοσμιοποίηση
 • Λόγια σοφά
 • Σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα
 • Το διαδίκτυο στη ζωή μας
 • Οι νέες τεχνολογίες κι εμείς
 • Θέματα καθημερινά, εν συντομία
 • Τιμοκατάλογος βιβλίων
accordion menu joomla

diahoristiko

Proxorimeni
Periodika
017
014
Neeskiklofories
Epanekdoseis
Prosfores
diahoristiko3
captcha 

Guestbook

 

Μέσα στο καταχείμωνο των καιρών μας, και συγκεκριμένα στις 17-1-2021, θέλησε ο Κύριος να πάρει μαζί Του για το Άνω Θυσιαστήριο, έναν πανάξιο κληρικό, τον πρωτ. π. Βασίλειο Βασιλείου, προϊστάμενο του ι. Ναού Αγίου Νικολάου Σιάτιστας. Έναν ιερέα για τον οποίο είπε ο Δήμαρχος της πόλης: «Ήταν ο μαχητής της Πίστης, ο ενεργός πολίτης, ένας κληρικός που έκανε τη διαφορά τόσο για το ποίμνιό του όσο και για την πόλη της Σιάτιστας».

Τον είπαν «γενναίο στρατιώτη του Χριστού», «ελεήμονα κληρικό», «υποδειγματικό οικογενειάρχη», «εξαιρετικό εξομολόγο», «φίλο της προσευχής», «ακαταπόνητο εργάτη της Εκκλησίας» κ.λπ. κ.λπ. κι εμείς προσθέτουμε: Και «ευεργέτη ΤΩΝ ΚΡΙΝΩΝ»!

Κι όλα αυτά γιατί:

 •  Ξεκίνησε ως δάσκαλος υπηρετώντας σε διάφορα χωριά και πόλεις της Πατρίδας μας. Την Καλλιπεύκη Ολύμπου, τους Γόννους Λαρίσης, τον Ασπρόπυργο Ευρυτανίας, την Κοζάνη κ.λπ. για να καταλήξει στη Σιάτιστα.
 •  Νυμφεύεται και δημιουργεί υπερ-πολύτεκνη οικογένεια με 7 παιδιά!
 •  Στη Σιάτιστα που πήγε ως δάσκαλος, αποφασίζει να δοθεί ολοκληρωτικά στην Εκκλησία. Έτσι χειροτονείται διάκονος και πρεσβύτερος από τον μακαριστό Άγιο Μητροπολίτη Αντώνιο. Αφήνει πια την τάξη για να δοθεί ολοκληρωτικά στην ενορία του, αυτήν του Αγίου Νικολάου της πόλης!
 •  Και τι δεν έκανε στην ενορία αυτή, η οποία επί της εποχής του κυριολεκτικά έλαμψε. Δεν διακρίθηκε μόνο ως λειτουργός, αλλά και ως εξομολόγος. Πλήθος κόσμου και ιδιαίτερα οι νέοι αναπαύτηκαν στο πετραχήλι του. Εξομολογούσε ακατάπαυστα ως και τις μεταμεσονύχτιες ώρες ακόμη!
 •  Δίνει προτεραιότητα στο πνευματικό κέντρο της ενορίας το οποίο αναδεικνύεται σε τόπος συνάντησης και πνευματικής τροφοδοσίας όλων, των παιδιών, των νέων, αλλά και των μεγάλων.
 •  Και τι δεν γίνεται εκεί! Μαθήματα κατηχητικού σχολείου, μαθήματα βυζαντινής και παραδοσιακής μουσικής, ομιλίες με προσκεκλημένους πολλούς εκλεκτούς ομιλητές, προβολές επιστημονικών, ιστορικών και κοινωνικών έργων, μελέτη πνευματικών βιβλίων, δανειστική βιβλιοθήκη και ενοριακό βιβλιοπωλείο, χορωδιακές και θεατρικές παραστάσεις, αθλητικούς διαγωνισμούς, διαγωνισμούς ζωγραφικής και ποίησης μεταξύ των παιδιών, εκθέσεις βιβλίου, βυζαντινών εικόνων και ζωγραφικής, μορφωτικές και προσκυνηματικές εκδρομές κ.λπ. Όλη η πόλη με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ήταν εκεί! Στα πλαίσια αυτά εκδίδει και το ενοριακό έντυπο «ΕΝΑ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ».
 •  Ευθύς εξ αρχής μόλις επετράπη η δημιουργία των ιδιωτικών ραδιοφωνικών σταθμών, ξεκίνησε με την ευλογία του Μητροπολίτη Αντωνίου, ένα μεγάλο του όραμα. Τη δημιουργία ραδιοφωνικού σταθμού που του έδωσε το όνομα «ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗ» και μάλιστα σε 24ωρη βάση, που έγινε και ο ραδιοφωνικός σταθμός της Ι. Μητροπόλεως Σισανίου και Σιατίστης. Πρωτοτύπησε ευθύς εξ αρχής τότε, ακόμη και με τη μετάδοση του προγράμματός του διαδικτυακά!
 •  Με την πρωτοβουλία και τις ενέργειές του, ως και νέος ναός χτίστηκε εκεί, αυτός του Αγίου Σεραφείμ του Σάρωφ, πέραν από τις ανακαινίσεις των άλλων ναών της ενορίας. Αναγνωρίστηκε μάλιστα απ’ όλους, ότι το ανακαινιστικό του έργο υπήρξε τιτάνιο!
 •  Πρωτοτύπησε επίσης και στην οικονομική ενίσχυση και βοήθεια των ενοριτών του. Έτσι, πέραν απ’ το φιλόπτωχο της ενορίας και το κοινωνικό παντοπωλείο, είχε δημιουργήσει από το 1999 ταμείο δανεισμού σε όσους είχαν ανάγκες, λαμβάνοντας χρήματα άτοκα!
 •  Πρωτοτύπησε ακόμη και στην βοήθεια των πολυτέκνων οικογενειών. Κάθε οικογένεια της ενορίας του που αποκτούσε το τέταρτο και επιπλέον παιδί, ελάμβανε ένα πολύ σημαντικό ποσό απ’ το ταμείο της ενορίας!

*   *   *

Τον π. Βασίλειο ποτέ δεν τον γνωρίσαμε προσωπικά. Όμως φρόντισε να μας γνωρίσει εκείνος! Λίγο μετά την έκδοση του περιοδικού μας «ΤΑ ΚΡΙΝΑ», όντας ακόμη λαϊκός και δάσκαλος, γίνεται συνδρομητής και μάλιστα λαμβάνοντας επί 40 και πλέον χρόνια πολλά τεύχη κάθε μήνα, τα οποία έδινε στους νέους.

Ακολούθως έπαιρνε και τα βιβλία μας για τις ανάγκες της ενορίας του και όταν σκεφτήκαμε την έκδοση του παιδικού μας περιοδικού «ΠΑΙΔΙΚΑ ΦΤΕΡΟΥΓΙΣΜΑΤΑ» και ζητήσαμε το ενδιαφέρον και την βοήθειά του, ήταν από τους πρώτους που έσπευσε να ανταποκριθεί.

Για όλα αυτά του είμαστε αιώνια ευγνώμονες.

Όταν το έτος 2019 εορτάσαμε την επέτειο των 40 χρόνων κυκλοφορίας «ΤΩΝ ΚΡΙΝΩΝ», να τι μας έγραψε - μεταξύ άλλων - όπως δημοσιεύτηκε στο τεύχος με αρ. 376 Ιανουαρίου 2019:

«Νεανικό περιοδικό μας «ΤΑ ΚΡΙΝΑ»!

Ἔχουν περάσει 40 χρόνια εὐλογίας τοῦ Ἁγίου Τριαδικοῦ Θεοῦ, ἀνελλιποῦς κυκλοφορίας σου.

Ἄς τόν δοξάσουμε! Ἄς τόν εὐχαριστήσουμε!

Ἀπό τήν πρώτη στιγμή πού μοῦ ἔγινε γνωστό, τό ἀγάπησα. Τά θέματά του πάντοτε ποικίλα, ἐπίκαιρα, ἐνδιαφέροντα, ὁδηγητικά. Μοσχομύριζαν Χριστό καί Ἑλλάδα, ἁγνότητα καί ἡρωισμό, πίστη καί θάρρος, ἐλπίδα καί τόλμη. Σημαντικά πνευματικά δομικά στοιχεῖα γιά τό κτίσιμο τῆς προσωπικότητας τῶν νεανικῶν ψυχῶν.

Μετά τά πρῶτα τεύχη ἔγινα συνδρομητής πολλῶν τευχῶν, μέ σκοπό νά τά μοιράζω στούς μαθητές τοῦ Σχολείου (στήν ἀρχή μέ δικά μου ἔξοδα), ὅταν ἤμουν δάσκαλος καί ἔπειτα στά κατηχητόπαιδα ὅπου ἤμουν Ἱερεύς, μέχρι σήμερα.

Ἐνισχύθηκαν πολλοί νέοι καί νέες. Θάρρεψαν πολλοί μαθητές καί μαθήτριες στά Γυμνάσια καί στά Λύκεια. Στηρίχθηκαν στήν πίστη, στίς ὑγιεῖς ἰδέες καί στά διαχρονικά ἰδανικά πολλοί ἄλλοι, ἀκόμη, καί ἀπό τίς οἰκογένειές τους. Γέλασαν, πάντως, οἱ πάντες μέ τά εὔθυμα καί ἔξυπνα ἀνέκδοτα, τά ἀπίθανα, τά κουφά καί λογικά

Περιοδικό μας, «ΤΑ ΚΡΙΝΑ», ὑπάρχουν πολλοί πού διψοῦν καί θέλουν νά πιοῦν γάργαρο νερό, ἀναψυκτικό καί ζωηφόρο. Ἐμεῖς φεύγουμε, θά ἔλθουν ἄλλοι. Εὔχομαι νά βρεθοῦν συνεχιστές, γιά ἄλλα 40 χρόνια καί ἄλλα 40 χρόνια

Ὁ Κύριος ἠμῶν Ἰησοῦς Χριστός νά εἶναι πάντοτε ἐμπνευστής καί βοηθός.

Μέ κάθε εὐχή καί εὐλογία, γιά μία εὐδόκιμη καί καρποφόρα συνέχιση

Ὁ Πρωτοπρεσβύτερος Βασίλειος Λ. Βασιλείου

           Προϊστάμενος τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ Ἁγίου Νικολάου Σιάτιστας

                                   τῆς Ἑλληνικῆς Μακεδονίας

 *   *   *

Και κάτι ακόμη. Πριν από 16 μήνες, βρεθήκαμε στην Καστοριά σε μια πνευματική εκδήλωση. Εκεί είχαμε τη χαρά και την τιμή να συνομιλήσουμε με τον μακαριστό πλέον Μητροπολίτη Καστορίας Σεραφείμ. Μεταξύ άλλων, μας ανέφερε και τα προβλήματα της γειτονικής του Μητρόπολής Σισανίου και Σιατίστης. Τότε του είπαμε: «Σεβασμιώτατε, εκεί πέραν απ’ τον πανάξιο Μητροπολίτης της κ. Αθανάσιο, υπάρχει και ο π. Βασίλειος Βασιλείου». Η απάντησή του ήταν αυτή: «Πραγματικά, αυτός κι αν είναι ιερέας. Πρόκειται για γίγαντα»!!

Ας είναι αιωνία τους η μνήμη. Σε ευχαριστούμε και σε ευγνωμονούμε π. Βασίλειε. Με τον τρόπο σου «έκανες τη διαφορά» και για μας, τους εκτός Σιάτιστας ευρισκομένους. Και ασφαλώς δεν είμαστε οι μόνοι

                                                                               «ΤΑ ΚΡΙΝΑ»

[Απ’ το περιοδικό «ΤΑ ΚΡΙΝΑ» τ. Φεβρουαρίου 2021]

Σύνολο επισκέψεων:
642309

Τώρα είναι μαζί μας: 99 επισκέπτες


Δημιουργία ιστοτόπου:  ΑΔΑΜ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ